Bölümlerimiz

ANESTEZİYOLOJİ

Anestezi; Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı (Anestezist) tarafından uygulanan bir işlem olup, ameliyat öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere ameliyat süresince hastanın ağrı duymamasını, yapılan girişime tahammülünü, ameliyattan sonra süreci hatırlamamasını ve konforunu sağlamak üzere geliştirilmiş bir dizi tıbbi uygulamanın adıdır. Genel, rejyonal (bölgesel) veya lokal anestezi şeklinde uygulanabilir.

ANESTEZİ ÇEŞİTLERİ

Genel Anestezi

Genel anestezi, hastaların herhangi bir ağrılı cerrahi işlem için uyutulması, işlemin sonunda da uyandırılmasıdır. Derin bir uyku durumuna benzeyen genel anestezi, bilinci ve ağrı duyusunu ortadan kaldırır. Damar yolundan ilaç vererek, akciğerlerden gaz solutarak veya ikisi birlikte uygulanarak genel anestezi sağlanmış olur.

Genel anestezi
1.Kalbinizin durumunu değerlendirmek için EKG monitörü elektrotları vücudunuza yapıştırılacak,
2.Serum ve ilaç verilmesi için damarınıza özel bir iğne ile girilecek,
3.Parmağınıza, kanın oksijenlenmesini gösteren bir cihaz takılacak,
4.Kolunuza tansiyon aleti bağlanacaktır.

Bölgesel (Rejyonal) Anestezi

Küçük cerrahi girişimlerde sadece girişimin yapıldığı bölgenin uyuşturulmasıdır.

Göbek deliğinden aşağısının uyuşturulmasının hedeflendiği ameliyatlarda bölgesel anestezi tercih ediliyor. Spinal anestezi, epidural anestezi ya da ikisinin birden uygulandığı kombine spinal-epidural anestezi olmak üzere üç şekilde uygulanıyor. Bu yöntemler tercih edilirken, ameliyatın türü ve süresi göz önüne alınıyor.

Hangi Ameliyatlarda Kullanılıyor?

Sezaryen ya da normal doğum, kasık fıtığı, idrar kesesi ve anal bölge ameliyatları ile kalça-diz protezleri ve varikosel cerrahisinde bu yöntem tercih ediliyor. Kısacası göbek deliğinin altında yapılacak her türlü cerrahi işlemde bu yöntem kullanılabiliyor.

Ağrısız Normal Doğum ve Sezaryen

Epidural analjezi anne adayının normal doğum öncesinde bel kısmından bir kateter yardımıyla anestezik madde verilerek belden aşağısında ağrının hissedilmesini engelleyen bir işlemdir. İlaç verildikten sonra doğum sancıları karında ve kasıklarda kasılma ve basınç olarak hissedilir, ağrı ve acı hissedilmez.

Sezaryen ameliyatında genel anesteziye alternatif olarak epidural anestezi, kombine epidural-spinal anestezi ya da spinal anestezi uygulanabilir. Anne sezaryen sırasında vücudunun alt kısmı ile ilgili hiç ağrı duymaz. Anne bebeğini operasyon sırasında doğar doğmaz görebilir. En kısa zamanda bebeği besleyebilir hale gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir